Το Facebook πλέον αποτελεί ένα ψηφιακό χώρο μέσα στον οποίο πολλοί από εμάς αφιερώνουμε αρκετό χρόνο. Πέρα από την απλή επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τους φίλους μα σκιά γενικότερα με τα άτομα που εμείς επιθυμούμε, θα έχουμε παρατηρήσει και διάφορες άλλες δυνατότητες που μας δίνει το πιο διάσημο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Μία από αυτές, είναι και η δυνατότητα του να μπορεί κάποιος να δοκιμάσει μία υπηρεσία που του εμφανίζεται με μορφή διαφήμισης, καθώς και να αγοράσει ένα προϊόν. Μία αγορά όμως που φαίνεται ελκυστική από την άποψη πως το προϊόν που προσφέρεται είναι σε εκπληκτική τιμή, μπορεί να κρύβει πίσω του μία πολύ καλοστημένη απάτη.
Σε πολλές περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται ελκυστικές διαφημίσεις για να “τραβήξουν” την προσοχή του χρήστη, ώστε εκείνος να κάνει το “κλικ”. Εμείς θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές, με τις οποίες μπορείτε να προστατευθείτε κάνοντας τις κατάλληλες αγορές μέσα από το Facebook.
Κάντε στον εαυτό σας κάποιες ερωτήσεις πριν την αγορά
Η πρώτη γραμμή προστασίας που θα πρέπει να ακολουθήσετε πριν κάνετε την οποιαδήποτε αγορά μέσα από τα social media, είναι η δική σας παρατηρητικότητα. Αναγνωρίζετε τη σελίδα που προσφέρει το προϊόν; Μήπως η τιμή του είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή;
Το online shopping είναι αρκετά πιο φθηνό από το να έπαιρνε κανείς το ίδιο προϊόν από ένα φυσικό κατάστημα ή κάποιον εξουσιοδοτημένο μεταπωλητή. Αυτό όμως μπορεί να ενέχει και κινδύνους. Αν λοιπόν θέλετε να αποφύγετε να πέσετε θύμα απάτης, κάνετε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις:
- Ποια είναι η πολιτική της σελίδας για την επιστροφή προϊόντος;
- Η τιμή του προϊόντος είναι αυτή που φαίνεται ή υπάρχουν και άλλες χρεώσεις;
- Από πού έρχεται το προϊόν;
- Υπάρχει ένα δωρεάν τηλέφωνο επικοινωνίας στο οποίο μπορείς να καλέσεις αν δεν παραλάβεις ποτέ το προϊόν;
Δείτε τις κριτικές της σελίδας
Ένας καλός τρόπος για να καταφέρετε να έχετε ασφαλείς αγορές μέσα από το Facebook είναι να εξετάσετε τις κριτικές που έχει η σελίδα από την οποία πρόκειται να αγοράσετε το προϊόν. Μία αναζήτηση στη Google, μπορεί να μας δώσει αρκετές πληροφορίες. Φυσικά αυτό αφορά και τις αγορές που γίνονται μέσα από το Amazon, το eBay και άλλα αντίστοιχα ηλεκτρονικά μέσα.
Μία κακή κριτική σημαίνει πως ο πωλητής δεν είναι τυπικός και δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις απέναντι στον πελάτη.
Προσοχή στα μέτρα ασφαλείας
Το να πέσει κανείς θύμα απάτης στο Facebook είναι αρκετά εύκολο. Αρχικά δείτε το αν η επικοινωνία σας με τη σελίδα είναι ασφαλής, πριν δώσετε στοιχεία των καρτών σας για πληρωμή είτε άλλα προσωπικά σας στοιχεία.
Οι αξιόπιστες ιστοσελίδες, ως πρόθεμα στην ηλεκτρονική διεύθυνσή τους έχουν το https. To “S” σημαίνει “security”. Επίσης, πολλές σελίδες έχουν λογότυπο του McAfee ή του Verisign, για να αποδείξουν ότι είναι ασφαλή.