Δίχως αμφιβολία, η τεχνολογία των προϊόντων που απαρτίζουν τα smart homes αρχίζει και προτιμάται όλο και περισσότερο από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών τους, κάτι το οποίο τα κάνει να εξελίσσονται συνεχώς, όλο και περισσότερο.
Σιγά σιγά, πολλές εκ των συμβατικών εκδόσεων των εν λόγω συσκευών αντικαθίστανται από αυτές οι οποίες λειτουργούν μέσω αυτοματισμών, όπως οι λάμπες, οι θερμοστάτες, αλλά και οι κλειδαριές. Όλα τα παραπάνω κάνουν τις ζωές των χρηστών τους ευκολότερες και ασφαλέστερες, δίνοντάς τους τον πλήρη έλεγχο, μιας και τους δίνουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους, τον υπολογιστή τους, ή οποιαδήποτε άλλη συνδεδεμένη συσκευή, προκειμένου να κάνουν μέσω αυτών δουλειές ρουτίνας, όπως να κλείσουν τα φώτα στο σπίτι, την γκαραζόπορτα και λοιπές διεργασίες.
Παρ’όλα αυτά, η πρακτικότητα και η διευκόλυνση η οποία προσφέρεται μέσω αυτών των συσκευών δεν αναιρούν την ύπαρξη κάποιων προαπαιτούμενων στοιχείων προκειμένου να λειτουργήσουν οι συσκευές, όπως αυτή της σύνδεσης στο Ιnternet. Παρ’ότι η συνεχής συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο είναι κάτι το οποίο λίγο – πολύ συμβαίνει καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας στις ζωές των περισσότερων ανθρώπων, κυρίως μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, κι έπειτα οποιασδήποτε άλλης συσκευής χρησιμοποιούν, αυτό δεν σημαίνει πως είναι μόνιμος κανόνας, ή πως δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει κάποια επιπλοκή στη συνδεσιμότητα.
Από τη στιγμή που, επίσης, τα περισσότερα smart locks απαιτούν μια ενεργή σύνδεση στο Internet, όπως επίσης και ένα smartphone για να λειτουργήσουν, σκεφτείτε το σενάριο κατά το οποίο δεν έχετε το τηλέφωνό σας, ή αυτό δεν έχει μπαταρία, ή δεν υπάρχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Μόλις μείνατε έξω από το σπίτι σας…ή μήπως όχι;
Για να παραμείνει το συγκεκριμένο σενάριο σε ένα υποθετικό επίπεδο, και έτσι ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως, ιδού μερικά μέτρα τα οποία μπορείτε να πάρετε έτσι ώστε να αποφύγετε τη συγκεκριμένη κατάσταση, τα οποία καλό θα ήταν να πάρετε πριν εγκαταστήσετε τις κλειδαριές σας. Εάν το έχετε κάνει ήδη, κάλλιο αργά παρά ποτέ…όπως και να’χει, προτείνουμε τα εξής:
– Να ελέγχετε τις μπαταρίες των μηχανισμών. Από τη στιγμή που πολλά smart locks λειτουργούν με μπαταρίες, κι εκείνες τροφοδοτούν τα περισσότερα τμήματα των κλειδαριών, όπως τα ασύρματα τσιπάκια, τα φωτάκια LED, όπως επίσης και τον μηχανισμό τον οποίο ξεκλειδώνει την πόρτα, αντιλαμβάνεστε πως είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει επαρκής τροφοδοσία από την μπαταρία. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ελέγχετε τις μπαταρίες σας περίπου 2 φορές το χρόνο, και να τις αντικαθιστάτε άμεσα, εφ’όσον χρειάζεται, και πριν αδειάσουν εντελώς.
– Να ελέγχετε πως η πόρτα σας κλείνει σωστά. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε παλαιότερα σπίτια, όπου οι πόρτες είναι από λίγο έως και αρκετά άνισες, κάτι το οποίο προκαλεί στις κλειδαριές αυτές να κολλάνε. Οποτεδήποτε οι πόρτες ελέγχονται με τηλεχειρισμό, η γλώσσα της πόρτας θα πρέπει να κινείται απολύτως σωστά κι ελεύθερα, οπότε θα πρέπει να ελέγξετε πως οι πόρτες σας είναι ευθυγραμμισμένες, και κλείνουν απολύτως σωστά.
– Να έχετε ένα δεύτερο κλειδί. Είναι στη διακριτική σας ευχέρεια να αποφασίσετε εάν θέλετε να κρύψετε ένα δεύτερο κλειδί, να έχετε ένα επάνω σας ή να το έχετε αφήσει σε κάποιο γείτονα σας. Όπως και να έχει, όμως, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα κλειδί ακόμα για το σπίτι σας, προκειμένου να μην μείνετε εκτός σπιτιού και χωρίς πρόσβαση σε περίπτωση προβλήματος. Εάν προτιμήσετε να το κρύψετε κάπου, προτιμήστε μέρη που δεν είναι κοντά στις πόρτες σας, να του αλλάζετε θέση συχνά, και να αποφύγετε μέρη τα οποία είναι κοινά και συνηθισμένα, όπως είναι τα χαλάκια πόρτας, οι ψησταριές, οι γλάστρες και τα γραμματοκιβώτια.
Όπως και να’χει, είναι πολύ βοηθητικό να υπάρχει τέτοια τεχνολογία προς όφελός μας, θα πρέπει, όμως, να σκεφτόμαστε πάντα και την περίπτωση του προβλήματος, γι’αυτό και θα πρέπει να έχουμε λάβει τα μέτρα μας πριν βρεθούμε μπροστά σε αυτό…