Την ημέρα που αποφασίσατε να τοποθετήσετε ένα σύστημα ασφαλείας στο σπίτι σας, το πρώτο πράγμα που σκεφτήκατε, ήταν να διασφαλίσετε την ακεραιότητα του χώρου από εξωτερικές απειλές. Θέλετε να έχετε την απαιτούμενη προστασία, ακριβώς τη στιγμή που τη χρειάζεστε και πρέπει να είστε σίγουροι πως όλα τα μέρη του συστήματος λειτουργούν αρμονικά.
Για να το πετύχετε αυτό, απαιτείται ένας συχνός έλεγχος στο σύστημα ασφαλείας του σπιτιού, προκειμένου να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων πάνω στην πιο κρίσιμη στιγμή! Η διαδικασία ελέγχου δεν είναι πολύπλοκη, ωστόσο πρέπει να γίνει σωστά , ακολουθώντας τις παρακάτω κατευθύνσεις.
Ενημερώστε πρώτα τον περίγυρο
Πριν ξεκινήσετε τον έλεγχο (που θα φέρει… αρκετό θόρυβο, όσο διάστημα διαρκέσει), καλό θα είναι να ενημερώσετε τα μέλη της οικογένειάς σας και τους γείτονες, προκειμένου να μην ξαφνιαστούν και πανικοβληθούν, όταν ξαφνικά θα αρχίσουν να ακούνε τις σειρήνες να χτυπούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, ενημερώστε και το Κέντρο Ασφάλειας με το οποίο έχετε συνδέσει το σύστημά σας, ώστε να αποφευχθούν κλήσεις οι οποίες δεν έχουν κανένα νόημα τη δεδομένη στιγμή. Και μην ξεχάσετε πως καλό θα ήταν να μην έχετε σταθερό χρονικό διάστημα στο οποίο πραγματοποιείτε τους ελέγχους αυτούς, καθώς η συγκεκριμένη γνώση μπορεί να αξιοποιηθεί από πιθανούς εισβολείς…
Ξεκινήστε από τους ανιχνευτές
Σε περίπτωση που διαθέτετε ανιχνευτές φωτιάς ή καπνού, τότε ο έλεγχός σας πρέπει να ξεκινήσει από εκεί. Στη χώρα μας, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, αρκετοί θάνατοι έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια από καύσεις ακατάλληλων υλικών που προκαλούν επικίνδυνες χημικές αντιδράσεις. Συνεπώς, η αρτιότητα στη λειτουργία των ανιχνευτών αυτών, είναι απαραίτητη. Για να τους ελέγξετε, τσεκάρετε πάντα την ημερομηνία κατασκευής τους, καθώς οι συγκεκριμένες συσκευές έχουν, κατά μέσο όρο, διάρκειας ζωής 10 χρόνων. Ο έλεγχος είναι καλό να γίνεται μια φορά το μήνα και να εκτείνεται σε όλους τους ανιχνευτές που είναι τοποθετημένοι στον χώρο σας (κουζίνα, υπνοδωμάτια, σαλόνι με τζάκι κλπ).
Συνεχίστε με τον υπόλοιπο εξοπλισμό
Από εκεί και πέρα, σε ότι αφορά τα υπόλοιπα μέρη του οικιακού εξοπλισμού ασφαλείας, είναι φρόνιμο να κάνετε επίσης έναν ενδελεχή έλεγχο μια φορά το μήνα (μέχρι να σας γίνει… συνήθεια). Επίσης, έλεγχος πρέπει να γίνεται μετά την ολοκλήρωση εργασιών στο σπίτι σας από διαφόρων ειδικοτήτων εργάτες, ώστε να διασφαλίσετε πως για κάποιο λόγο δεν έχουν πειράξει το σύστημά σας. Έλεγχος χρειάζεται επίσης αν έχετε επιστρέψει στο σπίτι από μια έξοδό σας, στη διάρκεια της οποίας είχατε αφήσει για μερικές ώρες μια μπέιμπι σίτερ για να φυλάει τα παιδιά. Ξέρουμε πως μπορεί να θεωρείτε πως δύσκολο για μια μπέιμπι σίτερ να παρέμβει στις ρυθμίσεις του συστήματος συναγερμού του σπιτιού, αλλά μην είστε πάντα τόσο σίγουροι.
Σε περίπτωση που το σύστημα χρησιμοποιεί σύνδεση στο Internet, απαιτείται έλεγχος όταν έχουν γίνει αλλαγές σε αυτή τη σύνδεση ή στον πάροχό σας, καθώς ενδέχεται να επηρεάσουν τη λειτουργία του συστήματος.
Έλεγχος χρειάζεται επίσης όταν έχετε πραγματοποιήσει ανακαίνιση στον χώρο σας, είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά, καθώς ενδέχεται να έχουν αλλάξει διάφορες ρυθμίσεις του συστήματος, όπως π.χ. η γωνία των καμερών.
Τέλος, φρόνιμο είναι να κάνετε έναν συνολικό έλεγχο αν για κάποιο λόγο ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες. Μπορεί ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησαν να “ουρλιάζουν” να μην είναι σημαντικός (π.χ. μια διακοπή ρεύματος ή αλλαγή στις μπαταρίες του συστήματος), ωστόσο εσείς φροντίστε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο πως όλα λειτουργούν ομαλά…