Οι περισσότεροι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (facebook,twitter κλπ), συνήθως δεν είναι πολλοί προσεκτικοί. Όταν κάνουμε check-in σε μια ταινία στο αγαπημένο μας σινεμά ή βάζουμε hash-tag σε μια θεατρική παράσταση, πρακτικά ενημερώνουμε πως θα λείπουμε από το σπίτι μας τους επίδοξους κλέφτες. Αρκετές διαρρήξεις κατοικιών πραγματοποιούνται από ανθρώπους που γνωρίζουν τον ιδιοκτήτη. Έτσι εάν κάποιος επιθυμεί να διαρρήξει το σπίτι μας, μπορεί να μας προσεγγίσει και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Από μικρή ηλικία μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε πολλά πράγματα στην καθημερινότητα μας. Βέβαια σε κανέναν δεν άρεσε όταν ήταν μικρός να μοιράζεται τα παιχνίδια του, αλλά όσο μεγαλώνουμε απολαμβάνουμε περισσότερο την χαρά του να μοιράζεσαι. Ανυπομονούμε να μιλήσουμε στους φίλους μας για το τελευταίο βιβλίο που μας κράτησε παρέα στις διακοπές, την αγαπημένη μας ταινία ή ακόμα και ένα νοστιμότατο γεύμα στο νέο εστιατόριο που άνοιξε κοντά μας. Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράδοξη η εισβολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην καθημερινότητά μας.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν εύκολους και γρήγορους τρόπους να μοιραστούμε τα ευχάριστα αλλά και τα δυσάρεστα γεγονότα με τους φίλους και τους γνωστούς μας. Η συχνότητα της ενημέρωσης ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο καθώς ορισμένοι ασχολούνται μερικές φορές τον μήνα ενώ άλλοι καθημερινά. Ανεξάρτητα από το πότε κοινοποιούμε νέα μας στα μέσα, καλό θα είναι να ακολουθούμε ορισμένες πρακτικές για να παραμείνουμε ασφαλής.
- Γνωρίζουμε καλά τις ρυθμίσεις απορρήτου
Όλα τα μέσα μας προσφέρουν ρυθμίσεις που προστατεύουν το απόρρητο μας. Για παράδειγμα όταν ανεβάζουμε κάτι στο Facebook, θα παρατηρήσουμε δίπλα από το ποστ μας, ένα μικρό εικονίδιο. Αν το εικονίδιο αυτό είναι μια υδρόγειος τότε σημαίνει πως αυτό που ανεβάσαμε είναι δημόσιο και μπορεί να το δει οποιοσδήποτε στο κόσμο. Για να περιορίσουμε την προβολή του μονάχα στους φίλους μας θα πρέπει να κάνουμε κλικ στο εικονίδιο και να διαλέξουμε την αντίστοιχη επιλογή από το μενού που θα εμφανιστεί
- Μειώνουμε τις πληροφορίες στο προφίλ μας
Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ποσότητα και ποιότητα των πληροφοριών που έχουμε διαθέσιμες στο προφίλ μας. Αποφεύγουμε να συμπληρώνουμε το τηλέφωνο μας, το email μας, την ηλικία μας αλλά και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (θρησκεία, σεξουαλικές προτιμήσεις κλπ).
- Προσέχουμε τις φωτογραφίες που ανεβάζουμε
Γενικά δεν είναι πολύ καλή ιδέα να ανεβάζουμε φωτογραφίες από το εξωτερικό του σπιτιού μας. Ακόμα όμως και αν κάνουμε κάτι τέτοιο, έχουμε στο νου μας να μην φαίνεται κάποιο στοιχείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από έναν άγνωστο για να αναγνωρίσει την τοποθεσία του σπιτιού μας.
- Σεβόμαστε την ιδιωτικότητα των άλλων
Αν έχουμε κάποιον γνωστό που δεν είναι εγγεγραμμένος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τότε πιθανότατα δεν επιθυμεί να έχει κάποια επαφή με αυτά. Δεν είναι πρέπον λοιπόν να ανεβάζουμε φωτογραφίες ή πληροφορίες που τον αφορούν, χωρίς την έγκριση του. Μπορεί να τον θέτουμε σε κίνδυνο χωρίς να τον γνωρίζουμε.
- Σκεφτόμαστε την ασφάλεια της οικογένειάς μας
Όλοι μας είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου τους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν ανεβάζουμε συχνά φωτογραφίες των παιδιών μας πρέπει να είμαστε σίγουροι πως είναι ορατές μονάχα στους πολύ κοντινούς μας ανθρώπους. Στο Facebook, μπορούμε να πλοηγηθούμε στην λίστα με τους φίλους μας και να επιλέξουμε το group “Close Friends” για να μοιραζόμαστε ορισμένες πληροφορίες μόνο με αυτούς.
Τέλος, ο πιο σημαντικός κανόνας που πρέπει να θυμόμαστε πάντα είναι πως τίποτα που ανεβάζουμε στο διαδίκτυο δεν είναι 100% ιδιωτικό και άρα πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ καλά τι έχουμε επιλέξει να ανεβάσουμε πριν πατήσουμε το κουμπί Δημοσίευση.