Τον περσινό Οκτώβριο η Google λάνσαρε για πρώτη φορά την ενισχυμένη με AI λειτουργία κάμερα, Google Clips. Μικρή αρκετά ώστε να χωρέσει στην τσέπη ενός μπουφάν ή να τοποθετηθεί διακριτικά σε κάποιο σημείο ενός δωματίου, η καινοτόμος συσκευή της Google χρησιμοποιεί αλγόριθμο machine learning για να “τραβήξει”, αυτόνομα, φωτογραφίες όταν το κρίνει απαραίτητο. Ο αλγόριθμος “μαθαίνει” διαρκώς τους τρόπους βελτίωσης λήψης μιας φωτογραφίας (φωτισμός, βάθος, εκφράσεις προσώπου κλπ) και ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που αξιολογεί περισσότερο ο χρήστης στη συλλογή του.
Στο μεταξύ, έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο McKinsey Global (MGI) υποδεικνύει πως τα IoT συστήματα ασφαλείας θα μειώσουν το κόστος της ασφάλειας κτιρίων κατά 6 και πλέον δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος μέχρι το 2025 και μεγάλος μέρος των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν, είναι πιθανό να προέλθουν από την AI τεχνολογία ασφαλείας. “Αντί να έχουμε έναν υπάλληλο ασφαλείας να εποπτεύει τη ροή από τις κάμερες, ένα έξυπνο σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει, αυτόματα, μια ανωμαλία στις πληροφορίες που καταγράφει και να ενημερώσει τις Αρχές για πιθανή εισβολή” αναφέρει η έρευνα.
Οι βασικές σκέψεις πριν την επένδυση σε μια AI κάμερα ασφαλείας
Ποια είναι, όμως, τα βασικά πράγματα που μπορεί να σκεφτεί κάποιος, πριν αποφασίσει να επενδύσει σε μια AI κάμερα ασφαλείας για την κάλυψη της ιδιοκτησίας του;
- Τι είναι αυτό που κάνει ιδιαίτερες τις AI κάμερες ασφαλείας;
Μια ΑΙ κάμερα ασφαλείας είναι “έξυπνη” με αρκετούς τρόπους και διαθέτει αρκετά χαρακτηριστικά που την καθιστούν ελκυστική επιλογή. Το σημαντικότερο όλων είναι πως μπορεί να αναγνωρίσει τις διαφορές ανάμεσα στα στοιχεία της φύσης, τα ζώα και τους ανθρώπους. Άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου, βάσει της οποίας μπορεί να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός, ενώ ορισμένες πιο προηγμένες ΑΙ κάμερες αναγνωρίζουν ακόμα και συγκεκριμένες κινήσεις! Επιπλέον, για πρώτη φορά οι συγκεκριμένες κάμερες μπορούν να καταγράψουν και να αναλύσουν κινούμενα αντικείμενα, ενώ είναι ικανές να λάβουν φωνητικές εντολές, κάνοντας πιο εύκολη τη ζωή των ιδιοκτητών τους.
- Πώς λειτουργούν οι ΑΙ κάμερες ασφαλείας;
Αλήθεια, πως καταφέρνουν οι συγκεκριμένες κάμερες να είναι τόσο “έξυπνες” και να κατανοούν όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους, ώστε να ειδοποιούν τον κάτοχό τους όταν ο πραγματικός κίνδυνος παραμονεύει; Στην πραγματικότητα, όλα σχετίζονται με τους built-in αισθητήρες και το hardware. Οι ΑΙ κάμερες μπορούν να παράξουν ένα ανανεωμένο 3D μοντέλο των περιοχών που παρακολουθούν. Έτσι, μονάχα η 3D κίνηση, όπως αυτή των ανθρώπων ή των ζώων, μπορεί να ενεργοποιήσει τον συναγερμό. Μαζί με το machine learning, οι ΑΙ κάμερες μπορούν να αναγνωρίσουν ενήλικες, παιδιά, ζώα και άγνωστα πρόσωπα και να ενημερώσουν τον κάτοχό τους μονάχα όταν εντοπίσουν πραγματικό κίνδυνο. Για την αναγνώριση συγκεκριμένων κινήσεων, οι κάμερες έχουν, αρχικά, καταγεγραμμένες στη μνήμη τους ορισμένες ενέργειες, όπως η αρπαγή ενός αντικειμένου και η τοποθέτησή του μέσα σε κάποια τσέπη.
- Σε τι επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές
Αν έχετε κάνει σχετικές αναζητήσεις για την εύρεση ΑΙ καμερών ασφαλείας, θα έχετε διαπιστώσει πως οι διαθέσιμες επιλογές είναι ελάχιστες. Και οι τιμές τους ξεφεύγουν αρκετά από αυτές των συμβατικών συσκευών, ξεπερνώντας ακόμα και τα 1.000 δολάρια. Πέρα από αυτό όμως, η κατοχή μιας τέτοιου τύπου κάμερας, προϋποθέτει και μηνιαίες συνδρομές για την αποθήκευση video, που μπορεί να ξεπεράσει τα 10 δολάρια.
- Αξίζουν τα λεφτά τους οι συγκεκριμένες κάμερες;
Χωρίς αμφιβολία, οι AI κάμερες ασφαλείας θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την ασφάλεια των σπιτιών στο μέλλον. Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη το υψηλό κόστος και τα πιθανά ζητήματα που μπορεί να προκληθούν από τη χρήση τους, καθιστά μη λογική την αγορά τους, τουλάχιστον για τώρα. Υπάρχουν ακόμη ανησυχίες γύρω από τις ΑΙ κάμερες ασφαλείας, οι οποίες συνοψίζονται στα θέματα της ιδιωτικότητας και της ακρίβειας. Οι κάμερες τέτοιου τύπου που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά δεν είναι αρκετά “έξυπνες” για να κρίνουν σωστά σε κάθε περίσταση και μπορούν αρκετές φορές να προκαλέσουν λανθασμένες ενάρξεις συναγερμών…