Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε φύγει από το σπίτι μας και ξαφνικά θυμόμαστε πως δεν έχουμε κλειδώσει ή πως κάτι έχουμε αφήσει ανοικτό, όπως για παράδειγμα ένα παράθυρο. Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν καθημερινά, θέτοντας την ασφάλειά μας σε κίνδυνο. Αυτό μας οδηγεί στην εξής διαπίστωση. Αν και η εγκληματικότητα και κατά κανόνα οι κλοπές, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, μάλλον θα πρέπει να αναλογιστούμε, αν και εμείς σε πολλές των περιπτώσεων έχουμε κάνει λάθη που μας κόστισαν, ή που θα μας μπορούσαν να μας κοστίσουν. Πάμε να δούμε όμως ποια είναι αυτά με τα οποία μας βάζουμε σε κίνδυνο.
1. Κρύβουμε κλειδιά εκτός σπιτιού
Όλοι το έχουμε κάνει. Όχι βέβαια χωρίς λόγο. Αν υποθέσουμε πως εμείς λείπουμε και πως κάποιος συγγενής μας θα έρθει στο σπίτι πριν εμείς επιστρέψουμε, πολλές φορές βάζουμε ένα κλειδί σε κάποιο εξωτερικό σημείο (γλάστρες κ.α.) με σκοπό να το βρει και να εισέλθει στο σπίτι. Παράλληλα όμως, αυτή η κίνηση κοστίζει, αφού ένας διαρρήκτης δεν αργεί να το ανακαλύψει και να κάνει τη “δουλειά” του.
2. Συστήματα ασφαλείας
Όπως σας έχουμε τονίσει ξανά, οι περισσότερες διαρρήξεις συμβαίνουν τις πρωινές ώρες. Η κοινή γνώμη όμως πιστεύει το αντίθετο με αποτέλεσμα πολλοί να είναι αυτοί που δεν ενεργοποιούν το σύστημα ασφαλείας φεύγοντας από το σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
3. Θάμνοι και λουλούδια στα παράθυρα
Πολλές είναι οι φορές που για να ομορφύνουμε τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού μας, βάζουμε θάμνους και λουλούδια έξω από τα παράθυρα. Φυσικά αυτό από θέμα αισθητικής είναι όμορφο, αλλά από θέμα ασφαλείας είναι αρκετά επικίνδυνο. Οι θάμνοι και τα λουλούδια έχουν την ιδιότητα να προσφέρουν στον επίδοξο διαρρήκτη κάλυψη με σκοπό αυτός να δει με άνεση το εσωτερικό του σπιτιού σας χωρίς εσείς να το ξέρετε.
4. Σημείωμα στη πόρτα ή ηχητικό μήνυμα στον τηλεφωνητή
Ορισμένοι έχουν την κακή συνήθεια φεύγοντας από το σπίτι για μια δουλειά ελάχιστων πολλές φορές λεπτών να αφήνουν σημείωμα στην πόρτα ή να αλλάζουν το μήνυμα στον τηλεφωνητή τους. Με αυτόν τον τρόπο δίνετε τη δυνατότητα σε διάφορους διαρρήκτες να καταλάβουν ότι λείπετε και να εισβάλλουν στο σπίτι σας.
5. Δεν επιτρέπουμε την είσοδο σε αγνώστους
Εδώ κατά κανόνα τα θύματα είναι ηλικιωμένοι. Ένα από τα συνήθη περιστατικά είναι να εμφανιστεί κάποιος ο οποίος ισχυρίζεται πως έχει έρθει να δει για το αν λειτουργεί καλά το ρεύμα, το νερό, η θέρμανση κ.α. Βέβαια δεν πρόκειται για τον εκπρόσωπο κάποιας εταιρείας, αλλά για έναν διαρρήκτη. Έτσι φροντίστε να κάνετε ένα τηλέφωνο στην αντίστοιχη εταιρεία με σκοπό να διαπιστώσετε πως όντως αυτός που είναι έξω από τη πόρτα σας έχει έρθει για κάποιον τεχνικό σκοπό.
6. Κωδικός συναγερμού
Όσοι έχουν συστήματα ασφαλείας και συγκεκριμένα κάποιο σύστημα συναγερμού στο σπίτι τους καλό είναι να μη δίνουν τον κωδικό ενεργοποίησης και απενεργοποίησης του συστήματος σε κανέναν πέραν των ατόμων της οικογένειας. Αν στο σπίτι έχουμε κηπουρούς ή άλλους εργαζόμενους οι οποίοι θα έρχονται και θα φεύγουν τις ώρες που θα λείπουμε, μπορούμε να ενημερώσουμε την εταιρεία στην οποία έχουμε τον συναγερμό, ώστε να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί το σύστημα τις ώρες που χρειάζεται.