Μια συσκευή που οι περισσότεροι εγκαθιστούν και ξεχνούν είναι οι ανιχνευτές καπνού. Αυτές οι μικρές συσκευές προστατεύουν τα σπίτια μας 24 ώρες το 24ωρο και μας ειδοποιούν όταν ανιχνεύσουν καπνό ή φωτιά. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο σώζουμε την περιουσία μας και προστατεύουμε την οικογένειά μας. Καλό θα ήταν λοιπόν να γνωρίζουμε ορισμένα βασικά πράγματα για τους ανιχνευτές καπνού.
Στην Ηνωμένες Πολιτίες της Αμερικής όλα τα σπίτια και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται από τον νόμο να εξοπλίζονται με ανιχνευτές καπνού καθώς μόνο στις Η.Π.Α. εμφανίζονται 500.000 φωτιές σε κατοικίες κάθε χρόνο με συνολικές ζημιές της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι πρώτοι ανιχνευτές εμφανίστηκαν γύρω στο 1970 και από τότε έχουν εξελιχθεί πολύ. Ένας ανιχνευτής καπνού μπορεί πλέον να συνδεθεί σε ένα σύστημα συναγερμού, να επιτηρεί το χώρο μας 24/7 και ακόμα να συνδεθεί στο smart home σύστημα.
Κατηγορίες ανιχνευτών καπνού
- Φωτοηλεκτρικοί : τους προτιμούμε για τα περισσότερα σπίτια και για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Ο φωτοηλεκτρικός σένσορας ανταποκρίνεται ταχύτερα στην ανίχνευση μιας φωτιάς αποτρέποντας τυχόν τραυματισμούς ή θανάτους. Ο συγκεκριμένος τύπος εμφανίζει και πολύ λιγότερους ψευδείς συναγερμούς σε καπνό που οφείλεται στο μαγείρεμα.
- Ιονιστής : Ο ανιχνευτής ιονισμού ανταποκρίνεται ταχύτερα στην περίπτωση που έχουμε πλέον φωτιά και όχι μόνο καπνό. Δυστυχώς όμως μπορεί να προκαλέσει αρκετούς ψευδείς συναγερμούς.
- Συνδυασμός των παραπάνω – Διπλός σένσορας : Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει ανιχνευτές που διαθέτουν και φωτοηλεκτρικό σένσορα αλλά και ιονιστή.
Εγκατάσταση
Αφού επιλέξουμε την κατηγορία του ανιχνευτή καπνού που επιθυμούμε θα πρέπει να σκεφτούμε με ποιον τρόπο θα συνδέσουμε τον ανιχνευτή μας. Θέλουμε να συνδεθεί σαν αυτόνομη οντότητα ή σε κάποιο σύστημα συναγερμού? Αν έχουμε περισσότερους από έναν ανιχνευτές, μπορούμε να τους διασυνδέσουμε έτσι ώστε εάν ένας δώσει συναγερμό τότε να ακουστούν όλοι μαζί για να εκκενώσουμε πολύ πιο γρήγορα τον χώρο.
Συντήρηση Ανιχνευτή
- Δοκιμάζουμε τον ανιχνευτή καπνού μια φορά τον μήνα. Εάν δεν έχετε τόσο χρόνο προσπαθήστε να πραγματοποιείται τουλάχιστον μια δοκιμή κάθε τέσσερεις μήνες.
- Αλλάζουμε τις μπαταρίες του ανιχνευτή μας αν ακούσουμε το χαρακτηριστικό ήχο ή μια φορά το έτος.
- Αντικαθιστούμε τον ανιχνευτή κάθε 10 έτη.
Σε περίπτωση ψευδούς συναγερμού δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βγάλουμε την μπαταρία ή να αποσυνδέσουμε τον ανιχνευτή από το ρεύμα. Απλά διώχνουμε μακριά τον καπνό – ατμό από τον ανιχνευτή καπνού μέχρι να σταματήσει ο συναγερμός. Ορισμένα μοντέλα επίσης ενσωματώνουν ένα κουμπί που απενεργοποιεί προσωρινά τον ήχο του συναγερμού.