Η εποχή των ηλεκτρονικών αγορών, ίσως να είναι μία από τις πιο σημαντικές πλέον για τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Πριν όμως ξεκινήσουμε τα ηλεκτρονικά μας ψώνια, καλό θα είναι να έχουμε φροντίσει να γνωρίζουμε τα βασικά σημεία, στα οποία θα πρέπει να δώσουμε την πρέπουσα σημασία, για να μην μπούμε σε “επικίνδυνα μονοπάτια”.
Έτσι λοιπόν, γνωρίζοντας τους κινδύνους που παραμονεύουν στις ηλεκτρονικές αγορές, θα σας δώσουμε 8 συμβουλές ώστε να καταφέρετε να μείνει αρκετά ασφαλείς στο ίντερνετ, για όσο θα ψωνίζετε.
1. Προσπεράστε την πιστωτική/χρεωστική κάρτα
Μιας και οι ηλεκτρονικές αγορές απαιτούν να καταχωρήσετε έναν τρόπο πληρωμής, θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι ηλεκτρονικές κάρτες που έχετε, είναι συνδεδεμένες με τους τραπεζικούς σας λογαριασμού. Αυτό σημαίνει πως κάποιος μπορεί να υποκλέψει αυτά τα στοιχεία. Φροντίστε λοιπόν όταν απλά περιηγείστε στο ηλεκτρονικό κατάστημα να μην έχετε δώσει τα στοιχεία της κάρτας σας.
2. Ψωνίστε από ασφαλή καταστήματα
Αν φτάσατε ένα βήμα πριν την αγορά και χρειάζεται αν δώσετε τα στοιχεία της κάρτας σας για να πληρώσετε, βεβαιωθείτε πως ο ιστότοπος που βρίσκεστε είναι ασφαλής. Για να το διαπιστώσετε, μπορείτε να δείτε την μπάρα με τη διεύθυνση στο επάνω μέρος στον περιηγητή σας. Αν βλέπετε απλώς το http αντί για το https, τότε η σελίδα δεν είναι κρυπτογραφημένη και μπορεί να είστε εκτεθειμένοι.
3. Ενημερώστε το λογισμικό σας
Οι ενημερώσεις λογισμικού, μπορούν να σας προστατεύσουν από πολλούς κινδύνους, αφού διαθέτουν και τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις ασφαλείας. Μπορεί να είναι ενοχλητικό το γεγονός ότι ο υπολογιστής σας θα κάνει ορισμένες επανεκκινήσεις όσο θα ενημερώνεται, αλλά από την άλλη πρέπει να γνωρίζετε πως πρόκειται για το δικό σας καλό.
4. Προσοχή στα ύποπτα email
Πολλές φορές ανοίγοντας το email μας, μπορεί να διαπιστώσουμε πως έχουμε λάβει κάποιο email το οποίο είναι από κάποιον που δεν γνωρίζουμε και που μέσα του περιέχει ένα link συνήθως. Φυσικά, δεν το ανοίγουμε μιας και μπορεί να πρόκειται για κάποιον ιό ή γενικότερα κακόβουλο λογισμικό, το οποίο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει.
5. Μην κάνετε click σε links που σας εμφανίζονται
Τα ύποπτα links, δεν Περιορίζονται μόνο στα emails. Ενδέχεται κατά την περιήγησή μας να εμφανιστούν διάφορα links που θα καλούμαστε να επιλέξουμε. Δεν τα ανοίγουμε ποτέ, φροντίζοντας να τα παρακάμψουμε. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και υποχρεωνόμαστε να τα επιλέξουμε, τότε αποχωρούμε από τη σελίδα.
6. Φτιάξτε ισχυρούς κωδικούς
Για τους περισσότερους είναι δεδομένο. Ένας ισχυρός κωδικός μπορεί να μας κρατήσει ασφαλείς, αφού οι χάκερς θα πρέπει να επιμείνουν πολύ για να τον βρουν. Καλό είναι ο κωδικός να αποτελείται από μικρά και κεφαλαία γράμματα, σύμβολα και αριθμούς και φυσικά να μη βγάζει νόημα. Κωδικοί όπως το όνομά σας, απλέ λέξεις, η ημερομηνία γέννησης ή το 1234567, είναι πολύ εύκολο να παραβιαστούν.
7. Μη δίνετε περισσότερες πληροφορίες από αυτές που χρειάζονται
Όταν χρειάζεται να δώσετε πληροφορίες στο ηλεκτρονικό κατάστημα από το οποίο πρόκειται να ψωνίσετε, προσπαθήστε να δώσετε μόνο αυτές που χρειάζονται. Αν κάποια πεδία μπορείτε να τα αφήσετε “κενά”, μη διστάσετε να το κάνετε. Δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τα πάντα για εσάς.
8. Μην επιλέγετε να χρησιμοποιείτε δημόσια δίκτυα internet
Τα δημόσια δίκτυα internet, είναι εκτεθειμένα, οπότε οι αγορές σας μπορεί να είναι αρκετά εκτεθειμένες. Επιλέξτε να κάνετε τις αγορές σας μόνο από προστατευμένα δίκτυα internet, ώστε να είστε όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλής. Επιπλέον, η σύνδεση στο e-banking, θα πρέπει να αποφεύγεται.