Το να είσαι παιδί δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε.
Σήμερα, πάνω από το 60% των παιδιών έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω της δικής τους προσωπικής υπολογιστικής συσκευής.
Δεν είναι λάθος να αφήνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Όμως, με επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που μπορούν να μας επηρεάσουν, η ανάγκη να διδάξετε τα παιδιά σας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
Ως αποτέλεσμα, έχουμε συντάξει μια λίστα με πέντε συμβουλές για την ασφάλεια στο internet που κάθε γονέας πρέπει να διδάξει στα παιδιά του.
1. Αποφύγετε την κοινή χρήση προσωπικών πληροφοριών
Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά υπήρξαν θύματα κλοπής ή απάτης ταυτότητας το 2017.
Κατά την εγγραφή ή τη λήψη στοιχείων από το Διαδίκτυο, οι χρήστες συνήθως καλούνται να συμπληρώσουν μια φόρμα με προσωπικά στοιχεία. Εάν το παιδί σας εισάγει τα προσωπικά του δεδομένα σε έναν ύποπτο ιστότοπο, μπορεί να πέσει θύμα κλοπής των προσωπικών του δεδομένων.
Για να αποτρέψετε το παιδί σας από την απρόσκοπτη ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών στο Internet, διδάξτε τις ακόλουθες συμβουλές:
Πάντα να χρησιμοποιείτε ψευδώνυμο όταν είναι δυνατό. Όσα λιγότερα στοιχεία μοιράζεται το παιδί σας, τόσο ασφαλέστερο θα είναι.
Να μην δημοσιεύουν ποτέ προσωπικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς τηλεφώνου, διευθύνσεις κατοικίας ή ημερομηνίες γέννησης πριν δώσετε την έγκρισή σας.
Δείξτε τους πώς να εντοπίζουν μη ασφαλείς τοποθεσίες. Πείτε τους να αναζητήσουν διευθύνσεις που ξεκινούν με https αντί για http. Οι ιστότοποι που έχουν https μπροστά από τη διεύθυνση είναι πολύ πιο ασφαλείς.
2. Προσοχή στις απάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Εάν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ακούγεται πολύ καλό για να είναι αλήθεια, τότε θα πρέπει να προσέξετε. Οι απάτες ηλεκτρονικού «ψαρέματος» έρχονται μέσα από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαίνονται να είναι νόμιμα μηνύματα, αλλά περιέχουν συνδέσμους που σας ανακατευθύνουν σε ιστότοπους με ιούς. Πάντα πείτε στα παιδιά σας:
Ποτέ να μη δίνουν προσωπικές πληροφορίες που αφορούν κωδικούς πρόσβασης ή τραπεζικά δεδομένα.
Ερώτηση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς δε θα πρέπει να απαντώνται. Πάντα να τους πείτε να έρχονται σε σας πριν ανοίξουν ύποπτα μηνύματα.
Αναφέρετε ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως ανεπιθύμητα για να αποτρέψετε την αποστολή αντίστοιχων μηνυμάτων από τον ίδιο αποστολέα.
3. Βάλτε έναν ισχυρό κωδικό
Οι αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης είναι ο λόγος για περισσότερες από τις μισές παραβιάσεις δεδομένων. Ευτυχώς, οι κατάλληλες πρακτικές ασφαλείας με κωδικό πρόσβασης είναι αποτελεσματικές για την ασφαλή φύλαξη των ηλεκτρονικών πληροφοριών.
Εξετάστε αυτές τις συμβουλές:
Ποτέ μην μοιράζετε κωδικούς πρόσβασης με οποιονδήποτε άλλο εκτός από γονέα ή κηδεμόνα.
Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς.
Χρησιμοποιείτε πάντα ένα συνδυασμό γραμμάτων και αριθμών που δεν έχουν μήκος μικρότερο από 12 χαρακτήρες. Ένας χάκερ με ένα εργαλείο σπασίματος κώδικα χρειάζεται μόνο 15 λεπτά για να καταλάβει έναν οκταψήφιο κωδικό πρόσβασης.
Εξετάστε την εφαρμογή ταυτοποίησης δύο παραγόντων που επιβεβαιώνει την ταυτότητα του παιδιού σας κάθε φορά που θα συνδέεται.
4. Προστατέψτε το απόρρητό σας στα κοινωνικά δίκτυα
Οι χάκερς όχι μόνο μπορούν να αποκτήσουν προσωπικές πληροφορίες από κοινωνικά προφίλ, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δίκτυα για να παρενοχλήσουν και να απειλήσουν τους χρήστες.
Εξετάστε τις παρακάτω συμβουλές για να κρατήσετε ασφαλή τα παιδιά σας όταν χρησιμοποιούν κοινωνικά δίκτυα:
- Κρατήστε τους λογαριασμούς ιδιωτικούς.
- Παρακολουθείστε τη δραστηριότητά τους.
- Αποκλείστε τους χρήστες που δεν εμπιστεύεστε.
Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά σας να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία τους, την πλήρη ημερομηνία γέννησής τους, τη διεύθυνση κατοικίας, τον αριθμό τηλεφώνου κ.λπ.
Ποτέ μην τα αφήνετε επίσης να μιλήσουν ή να συνδιαλλαγούν με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν προσωπικά.
5. Πρακτικές συμβουλές για να μείνετε ασφαλείς από κυβερνοεπιθέσεις
Για πρόσθετη προστασία στον κυβερνοχώρο και για να κρατήσετε ασφαλή τα παιδιά σας, εξετάστε την εφαρμογή των παρακάτω πρακτικών:
Λογισμικό προστασίας από ιούς και τείχη προστασίας για να διατηρήσετε τα κακόβουλα προγράμματα μακριά από το δίκτυό σας.
Εικονικά προστατευμένα δίκτυα (VPN) που εμποδίζουν τους hackers από το να κλέβουν πληροφορίες μέσω δημόσιου Wi-Fi.
Χρησιμοποιήστε ενσύρματες συνδέσεις έναντι ασύρματων. Οι ενσύρματες συνδέσεις είναι πιο δύσκολο να παραβιαστούν σε σχέση με τις ασύρματες.
Ενημέρωση λογισμικού και κωδικών πρόσβασης για όλες τις συνδεδεμένες συσκευές. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις συσκευές έχουν πρόσβαση στο Internet.
Να είστε προληπτικοί και να μην είστε αντιδραστικοί όταν πρόκειται για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Εξηγείστε τα παραπάνω στο παιδί σας και εξασφαλίστε την ασφάλειά του, όταν χρησιμοποιεί το internet.